Overname huisartsenpraktijk

Huisartsenpraktijk overnemen of wordt deze overgenomen?
Bereid je goed voor!

Neem je als huisarts een praktijk over? Of wordt jouw huisartsenpraktijk waar jij praktijkondersteuner bent overgenomen door een andere huisarts? Zorg dat je goed voorbereid bent. De dag van overname zou namelijk nog wel eens de omslag kunnen betekenen in de communicatie met verschillende partijen zoals zorggroepen, leveranciers van internet en elektronische postbussen. En dan heb ik nog niet over de financiering van jou als huisarts of praktijkondersteuner. Daarover later in een andere blog meer.
Vraag het een willekeurige huisarts en hij of zij zal beamen wat ik beschrijf. Overname van een huisartsenpraktijk kan voor liters vocht op je voorhoofd en een rode nek zorgen als je dit niet goed voorbereid. Wees gewaarschuwd!

AGB Code

Als een huisartsenpraktijk wordt overgenomen wijzigt de praktijk AGB code (Vectis) en de zorgverlener AGB code. Wat is een AGB Code? Doordat deze code wijzigt verandert er van alles in zorgland, waardoor er bij een slechte voorbereiding van alles mis kan gaan. Het volgende tabel kan een steuntje in de rug zijn. Werk alle partijen voorafgaande aan de overname af. Denk er aan bij iedere partij aan te geven wat de overname-datum is. Dit klinkt vrij logisch maar mij is het overkomen dat de huisartsen AGB code gewijzigd moest worden per 1 – 1. Maar bij Vectis was dit niet goed doorgekomen en de dag dat ik belde werd als wijzigingsdatum ingesteld. Je begrijpt dat dit een hoop heisa veroorzaakte en alles moest worden terug gedraaid. Ik kan je vertellen dat dit geen pretje is en voor emmers met zweet heeft gezorgd!

Gebruik het volgende checklist om je voor te bereiden:

Wat
Vektis AGB code aanvragen
Vektis AGB code koppelen aan praktijk
VECOZO certificaat
Preferente zorgverzekeraar overeenkomst afsluiten of andere huisarts doorgeven
Digitale postbus
Host beveiligde verbindingen
Zorgmail Mutatie
Zorgdomein
Apotheken
LSP
ION
Kenniscentrum zorggroep
Zorggroep
SNPG
Bevolkingsonderzoek
HIS Leverancier
Partij voor ICT onderhoud praktijk